Dykopedia

Från DYKOPEDIA
Hoppa till: navigering, sök

Dykopedian är en dykversion av Wikipedia. Här kan alla hjälpa till att uppfylla målsättningen om att göra Dykopedian till en stor kunskapskälla för alla dykare.

Funktionssätt

Den process som ligger till grund för projektet kallas wiki (hawaiianska för snabbt): Wiki avser dels den lättanvända och lättadministrerade teknik som gör att ett stort antal användare kan koncentrera sig på att läsa och redigera databasens innehåll samtidigt som en serie avancerade databasfunktioner medger en ickehierarkisk tillgänglighet. Wiki avser också den i det närmaste oinskränkta öppenhet som genererar Wikipedias självadministrerande struktur där information kan läggas in närhelst den finns tillgänglig.

Dykopedians historia

Dykopedian startades 2006-02-27 av Mikael Andersson. Orsaken var att många dykare i flera år hade saknat ett ställe som kunde ge svar på många av de vanligaste frågor som ständigt dyker upp på internet (tex en FAQ). Ingen av de stora forumen hade vid den tidpunkten visat någon som helst vilja för skapa något vilket ledde till att Mikael tog saken i egna händer och lade upp Dykopedian som du just nu läser. I dagsläget finns det 900 artiklar inlagda.

Dykopedian kan också ses som ett försök till en ständigt uppdaterad dykpraxis.

Kultur

Som community betraktad har Wikipedia utvecklat en egen kultur som Dykopedian vill sprida in i dykvärlden. Skrivandet vilar på tre grundpelare:

  1. Projektet är, eller önskar bli, en dyk inspirerad encyklopedi.
  2. Projektet drivs som en wiki, vilket betyder att alla artiklar (med några få undantag) kan redigeras av vem som helst, när som helst.
  3. Projektet har öppet innehåll och använder sig av copyleftlicensen GNU FDL.


Läs gärna mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia. Vissa delar av denna text har kopierats från den sidan.